03/07/2014 | Posted in:Γενικά

foto1Με απρόσμενη επιτυχία τελείωσε η βραδιά για το Ανταλλακτικό Bazaar που διοργάνωσε την 1η Ιουλίου η Τράπεζα Χρόνου, μια από τις Κοινωνικές Δομές του προγράμματος για την Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας στον Δήμο Καβάλας («στηρίΖΩ»). Ο κόσμος που από πολύ νωρίς ερχόταν στην Πλατεία Κανάρη, έφερνε μαζί του διάφορα αντικείμενα σε άριστη κατάσταση. Αφού πραγματοποιούσε την εγγραφή του στην Τράπεζα Χρόνου, οι υπεύθυνοι και οι εθελοντές προχωρούσαν στην «τιμολόγηση» των προϊόντων, όχι σε ευρώ αλλά σε Τοπικές Εναλλακτικές Μ ονάδες (ΤΕΜ). Στη συνέχεια ο εγγεγραμμένος μπορούσε να περιηγηθεί στον χώρο του bazaar και να πάρει αντικείμενα μικρότερης ή ίσης αξίας με αυτά που είχε φέρει, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης. Στο bazaar μπορούσε κανείς να βρει τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια, χειροποίητα κοσμήματα, βιβλία, cd, βινύλια, φυτά από τον δημοτικό λαχανόκηπο, βρεφικό εξοπλισμό, διακοσμητικά και πολλά άλλα αντικείμενα.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν διευκρινήσεις για τον τρόπο συναλλαγής και γενικά τη λειτουργία της Δομής καθώς έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με μια τέτοια εκδήλωση. Οι εθελοντές τους ενημέρωναν πως πρόκειται για ανταλλαγή προϊόντων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, που για κάποιους συμπολίτες μας η έλλειψή του αποτελεί και τον απαγορευτικό λόγο για την απόκτηση σημαντικών για την επιβίωσή τους αγαθών. Έτσι, σε αυτό το bazaar ο καθένας φέρνοντας ένα δικό του αντικείμενο που πλέον δεν χρειάζεται, αποκτά αγοραστική δύναμη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Δημοτική Σχολή Χορού Καβάλας της Δημωφέλειας, η χορευτική ομάδα Belly Art Group, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας «Kavalatino» με χορευτικές επιδείξεις, το ΚΕΘΕΑ με εργαστήρι ζωγραφικής και οι ψηφιακές, μη εμπορικές εκδόσεις Σαΐτα με δωρεάν διάθεση σελιδοδεικτών στους παρευρισκομένους.
Σημαντική αποκόμισης εκείνης της βραδιάς αποτελεί η θετική ανταπόκριση του κόσμου μολονότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της πόλης και το αίτημα πολλών ώστε να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης η ανταλλαγή αγαθών ενισχύεται και με την ανταλλαγή διαφόρων υπηρεσιών (π.χ. φιλολογικά μαθήματα, υδραυλικές εργασίες, baby sitting κλπ) που θα αμείβονται εξίσου με ΤΕΜ. Για όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Τράπεζα Χρόνου, μπορούν να μπαίνουν στο site της Δομής (www.trapezastirizo.gr) για να βλέπουν αγγελίες άλλων και να αναρτούν τις δικές τους. Όσοι δεν έχουν αιτηθεί ακόμα, μπορούν να περάσουν από τα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου που βρίσκονται Ομονοίας 117, 2ος όροφος. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2510-831388.

Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα αγκαλιάσει και θα κάνει κομμάτι της καθημερινότητάς της την ανταλλακτική οικονομία.
foto8foto11 foto6foto10 foto5 foto3foto12 foto2foto9

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*